reifen.com optymalizuje swoje procesy magazynowe i korzysta z chmury EPX oferowanej przez EPG

reifen.com GmbH sprzedaje codziennie nawet 60 000 opon i felg. Dzięki systemowi zarządzania magazynem EPG | LFS firmy EPG (Ehrhardt Partner Group) reifen.com od ponad siedmiu lat optymalizuje swoje procesy logistyczne w magazynie. Ponieważ dla tego przedsiębiorstwa perfekcyjnie działająca logistyka stanowi kluczowy warunek sukcesu. Oprócz sklepu internetowego reifen.com ten specjalista w dziedzinie sprzedaży wielokanałowej posiada w Niemczech ponad 37 filii, a na całym świecie ponad 8000 partnerów montażowych oferujących dodatkowe usługi serwisowe. reifen.com wykorzystuje system zarządzania magazynem EPG | LFS do automatyzacji procesów, przyspieszenia wysyłki, minimalizacji zwrotów oraz kosztów. W ostatnim czasie sklep internetowy reifen.com przeniósł hosting systemu zarządzania magazynem do chmury EPX oferowanej przez EPG.

Ekspert w dziedzinie opon stawia na EPG

Przyspieszenie wysyłki dzięki listom zamówień

reifen.com korzysta w EPG | LFS z funkcji dynamicznego tworzenia wsadów do łączenia tego samego rodzaju zamówień, aby przyspieszyć ich realizację. Podczas tego procesu różne zamówienia są sortowane np. według rodzaju wysyłki i w magazynie wydającym zbierane w jedną rundę komisjonowania. Dzięki temu, zamiast pracochłonnego komisjonowania po sztuce, odbierane są pełne ładunki a następnie pakowane, co pozwala znacznie przyspieszyć realizację zamówień. Zamówienia są przez to realizowane bez zbędnych przerw. Pracownicy reifen.com mogą definiować w bardzo elastyczny sposób listy wsadowe np. według rodzaju wysyłki, grup towarów, a także na przykład według krajów docelowych. Pozwala to znacznie przyspieszyć proces wysyłki.

Obniżenie kosztów firm kurierskich:

Dzięki optymalizacji definiowania sposobu wysyłki przez firmę kurierską, reifen.com obniżyła koszty wysyłki. Wspólnie z EPG poprawiono istniejące definiowanie sposobu wysyłki, dzięki czemu system LFS automatycznie wybiera najtańszą firmę kurierką.

Mniejsza liczba zwrotów dzięki prostej kontroli:

reifen.com wykorzystuje w LFS w przypadku szybkich opakowań według specyfikacji klienta prostą kontrolę EAN. Pracownik skanuje dodatkowo podczas wysyłki etykietę EAN, aby sprawdzić na przykład, czy jest to właściwy towar i prawidłowa ilość. Pozwala to ograniczyć źródła pomyłek i zminimalizować liczbę zwrotów.

Terminowa dostawa pojedynczych elementów do punktów montażu:

W celu realizacji dostawy do klienta końcowego pojedyncze elementy, takie jak opony, felgi i zaworki muszą zostać skompletowane i dostarczone terminowo do punktu montażu. EPG | LFS zapewnia prowadzenie pracowników w magazynie oraz optymalizację wysyłki. „EPG to niezawodny partner w dziedzinie sterowania naszymi zasobami magazynowymi, komisjonowania i efektywnej wysyłki. EPG pomaga nam w dalszej optymalizacji procesów, abyśmy mogli jeszcze lepiej obsługiwać naszych klientów”, takimi słowami podsumowuje doświadczenia z siedmiu lat współpracy z EPG Jens Müller, kierownik logistyki w reifen.com.

Chmura EPX jako “Infrastructure as a Service"

Sklep internetowy reifen.com przeniósł hosting systemu zarządzania magazynem do chmury EPX oferowanej przez EPG  jako „Infrastructure as a Service". EPG zapewnia hosting oparty o platformę iSeries/AS-400 i w ramach określonych usług zarządzania odpowiada za wszelkie usługi IT dla produktów EPG. Ich zakres obejmuje eksploatację, opiekę oraz aktywne monitorowanie systemów, aż po backup danych. Migrację danych do chmury EPX przeprowadzono w weekend w czasie poniżej 24 godzin. „Dzięki chmurze możemy teraz skalować strukturę IT w elastyczny sposób, aby zapewnić wysoką wydajność i ciągłą dostępność”, podkreśla cel projektu Hans Lechner, kierownik działu IT.