Ehrhardt + Partner Group (EPG) i Rocla Oy rozpoczynają współpracę.

Ehrhardt + Partner Group (EPG) i Rocla Oy weszły w strategiczną kooperację. Rocla to fiński producent elektrycznych pojazdów magazynowych, wózków widłowych i bezzałogowych systemów transportu (FTS). Natomiast oprogramowania LFS Suite od EPG to niezależne od branży kompleksowe rozwiązanie do sterowania wszystkimi procesami logistycznymi. W ramach nowo podjętej kooperacji oba przedsiębiorstwa planują długoterminową współpracę. EPG i Rocla oferują kompleksowe rozwiązania do zautomatyzowanego transportu towarów w magazynie.

Dostawca kompleksowych rozwiązań i producent FTS współpracują razem.

Rocla konstruuje i produkuje bezzałogowe systemy transportu (FTS) dla logistyki już od 1983 roku. Do tej pory przedsiębiorstwo z Järvenpää (w Finlandii) dostarczyło na całym świecie ponad 7000 FTS. Od roku 2008 marka ta należy do Mitsubishi Logisnext Co., Ltd, z siedzibą w Kyoto, w Japonii. W ostatnich latach Rocla odnotowuje coraz więcej zapytań na rozwiązania programowe do zarządzania procesami logistycznymi, które posiadają możliwość sterowania pojazdami oraz zarządzania flotą. Poszukując odpowiedniego partnera rozwiązań WMS firma Rocla zdecydowała się na eksperta w dziedzinie logistyki firmę EPG. Oba przedsiębiorstwa w ramach współpracy zautomatyzowały już wspólnie nowy magazyn towarów firmy Seeberger GmbH. System LFS.wms odpowiada w nim za sterowanie całym przepływem materiałów i koordynuje jednocześnie współpracę różnych automatycznych systemów. Zaliczają się do nich między innymi cztery bezzałogowe systemy transportu Rocla, które dostarczają towary do 75 maszyn produkcyjnych.

Wspólny wzrost aktywności na rynku

Podpisanie listu intencyjnego przez Jörga Fröhlicha, udziałowca EPG i Jussiego Ali-Löytty’iego, COO firmy Rocla, to zapowiedź długoterminowej współpracy obu przedsiębiorstw. „Cieszymy się na partnerstwo z tak doświadczonym i innowacyjnym przedsiębiorstwem jak Rocla”, podkreśla Jörg Fröhlich. „Wspólnie będziemy w stanie zaoferować naszym klientom w Europie i USA kompleksowy pakiet złożony z wysoce wydajnych rozwiązań FTS marki Rocla i naszego oprogramowania logistycznego Suite LFS.“ Jussi Ali-Löytty, Chief Operating Officer firmy Rocla AGV, podczas podpisywania listu intencyjnego podkreślił również: „Podejmując współpracę z EPG zyskaliśmy jako partnera wiodącego eksperta w dziedzinie logistyki. Współdziałanie naszych systemów to dla logistyków na całym świecie prawdziwa wartość dodana.”