Zarządzaj dostępnością zasobów ludzkich z LFS.wfm.

Wczesne planowanie dostępności zasobów oraz optymalne zarządzanie nimi to jedno z najważniejszych wyzwań dla dzisiejszych logistyków. LFS.wfm (Workforce Management) firmy Ehrhardt + Partner Group (EPG) to autonomiczne rozwiązanie do zarządzania harmonogramem pracy personelu oraz zasobami. Rozwiązanie to pozwala w zautomatyzowany sposób zaplanować ilość potrzebnego personelu w oparciu o konkretny wolumen zamówień. LFS.wfm potrafi wykonać samodzielnie obliczenia potrzebnej ilości pracowników w relacji do aktualnej ilości zamówień. Pozwala to zwiększyć logistykom sprawność obsługi dostaw oraz poziom bezpieczeństwa planowania.

Nowe rozwiązanie Workforce Management od firmy Ehrhardt + Partner Group.

Wiedza na temat tego, czy zasoby personelu w magazynie są wykorzystane w optymalny sposób, to jedna z najcenniejszych informacji dla logistyków, która może mieć decydujące znaczenie w zapewnieniu przewagi nad konkurencją. LFS.wfm od firmy EPG gwarantuje zwiększenie transparentności w tym obszarze. W oparciu o aktualny wolumen zamówień, zapisane plany zmian oraz kwalifikacje dostępnych pracowników system w dynamiczny sposób wizualizuje w czasie rzeczywistym wszystkie dostępne zasoby - na poziomie procesowym, obszarów roboczych i zadań. Zarządzanie zadaniami odbywa się przy użyciu urządzeń mobilnych, prezentacja informacji jest wspomagana poprzez wizualizację na panelu menedżerskim. Rozwiązanie firmy EPG potrafi zwizualizować zarówno harmonogramy długoterminowe jak i dyspozycje dzienne. Oprócz tego LFS.wfm ustala automatycznie wymagane dla danego zamówienia kroki procesu takie jak komisjonowanie, pakowanie i wysyłka oraz potrzebną na to ilość czasu. Niesie to ze sobą szereg zalet: pozwala na wczesne wykrycie i zapobieżenie sytuacjom krytycznym i wąskim gardłom, na zwiększenie sprawności obsługi dostaw oraz na efektywny podział zasobów ludzkich. Szczególnie interesująca funkcja dla osób układających grafiki pracy: Do systemu można w elastyczny sposób dodawać nowych pracowników oraz parametry ich kwalifikacji.

Elastyczne zarządzanie szczytami zamówień

LFS.wfm pozwala na optymalizację harmonogramu pracy personelu poprzez dostęp do informacji o zasobach ludzkich oraz informacji operacyjnych o różnym stopniu szczegółowości. Dzięki tym danym logistycy są w stanie sporządzać znacznie szybciej grafiki pracy personelu oraz pracy zmianowej i reagować w elastyczny sposób na zmiany operacyjne takie jak na przykład szczyty zamówień. Każdy z pracowników otrzymuje zadania odpowiadające dokładnie jego kwalifikacjom, ponieważ dane kwalifikacji personelu są zapisane w LFS.wfm. Na podstawie danych logowania pracownika system automatycznie rozpoznaje właściwy obszar roboczy. Uwzględnia również uregulowane zarówno ustawowo jak i umownie czasy pracy oraz pozostałe wymagania. Pozwala także zapobiec czasom bezczynności i przeciążeniu pracowników, dzięki czemu układający grafiki mogą zadysponować swój personel w efektywny kosztowo i czasowo sposób zwiększając jednocześnie zadowolenie wszystkich pracowników.

Zarządzaniem zasobami z użyciem AI

Firma Ehrhardt + Partner Group łączy swoje rozwiązanie Workforcemanagement LFS.wfm ze swoim inteligentnym serwisem LFS.analytics. Dzięki temu możliwe jest między innymi wyprzedzające planowanie wykorzystania zasobów ludzkich w oparciu o dane historyczne i doświadczenia. Wspólnie ze swoim partnerem technologicznym IBM firma EPG pracuje ponadto na wdrożeniem sztucznej inteligencji (AI). Dzięki temu w przyszłości w procesie planowania będzie można na bieżąco uwzględniać również czynniki zewnętrzne takie jak pogoda czy istotne wiadomości lub zdarzenia.