Większe bezpieczeństwo stanów magazynowych – więcej klientów: Spedition Stähler rośnie z
EPG | LFS

Budując nowy magazyn o powierzchni 5000 m² w miejscowości Limburg firma Spedition Stähler, największa i najstarsza firma spedycyjna w powiecie Limburg-Weilburg, zdecydowała się na wdrożenie systemu do zarządzania magazynem. Wybór padł na system zarządzania magazynem EPG | LFS firmy EPG (Ehrhardt + Partner Group). Dzięki niemu firma zyskała znacznie lepszą dokładność i przejrzystość stanów magazynowych. System LFS jest wykorzystywany w firmie do zarządzania procesami przyjmowania i wydawania towarów, dzięki czemu zrezygnowano z papierowych list. Dzięki usprawnieniu zarządzania magazynem firmie Spedition Stähler udało się w krótkim czasie znacząco powiększyć grono klientów.

Koniec z papierem

„Decyzja o wyborze systemu LFS zapadła przede wszystkim ze względu na siłę innowacyjności firmy EPG. Potrzebne nam było rozwiązanie, który wsparłoby nas długoterminowo, również w dalszym rozwoju. W porównaniu do innych systemów na rynku system LFS okazał się najlepszy do naszych potrzeb”, mówi Egon Bürger, prezes firmy Spedition Stähler. „Nowy magazyn to serce naszego przedsiębiorstwa. Dlatego tak ważnym było postawienie na najnowocześniejsze i najbardziej innowacyjne technologie, by móc sprostać oczekiwaniom naszych klientów również w przyszłości.”

LFS zapewnia w nowym magazynie o wysokości 12 m dynamiczną segmentacje miejsc. Na powierzchni magazynowej 5000 m² znajduje się 5000 miejsc paletowych na regałach. Celem jest jak najszybszy przeładunek towarów. „Przed wprowadzeniem LFS maksymalne dwie osoby w magazynie wiedziały, gdzie znajduje się dany artykuł. Nie było oznaczenia miejsca a czasy dostępu były bardzo długie. Ponadto dużym wyzwaniem było przyporządkowanie partii“, mówi dalej Egon Bürger. Teraz palety są przygotowywane, etykietowane i przypisywane do miejsca magazynowego za pomocą mobilnego systemu - właśnie przez EPG. Każdy pracownik posiada teoretycznie w dowolnej chwili dostęp do podglądu aktualnych stanów magazynowych oraz wpływających zleceń i zamówień. Zintegrowany moduł LFS do rozliczeń usług logistycznych pozwolił ponadto firmie Spedition Stähler na dodatkową optymalizację procesu wystawiania faktur klientom.

Grono klientów rośnie

Inwestycja już się opłaciła: Od wprowadzenia systemu LFD firma Stähler znacząco powiększyła grono swoich klientów. Również w przyszłości naszym priorytetem jest dalszy rozwój. „Firma Spedition Stähler to idealny przykład na to, że nasze oprogramowania jest tak elastyczne, że można je dopasować do wszelkich wymagań. Niezależnie od tego, czy jest to przedsiębiorstwo średniej wielkości czy też duży koncern“, mówi Dennis Schönherr, kierownik projektu i Logistics Consultant w EPG. „Ponieważ – i to jest często najważniejsze – nasze systemy rosną razem z klientem i w każdej chwili można jest dopasować. System LFS już w standardzie jest na tyle rozbudowany, że szereg funkcji jest dostępnych bez dodatkowych zabiegów programistycznych.” Dzięki temu firma Spedition Stähler może w łatwy sposób samodzielnie dodawać nowych klientów i zająć się natychmiast ich obsługą.