MISUMI zarządza 20 milionami podzespołów specjalnych przy użyciu systemu LFS.wms.

Dostawa w tym samym dniu i wielkość partii 1 sztuka: MISUMI, wiodący dostawca podzespołów mechanicznych do maszyn specjalnych i automatów montażowych, już dawno zauważył tempo rozwoju branży dostawczej i odpowiednio przygotował się na wyzwania przyszłości. We własnym centrum logistycznym w pobliżu frankfurckiego lotniska przedsiębiorstwo to zarządza za pomocą systemu do zarządzania magazynem LFS.wms firmy Ehrhardt + Partner Group (EPG) magazynem, w którym przechowywanych jest ponad 140 000 części oraz sklepem internetowym oferującym 20 milionów podzespołów. System zarządzania magazynem spełnia wszystkie wymagania wysokiej dynamiki branży, w jakiej działa firma MISUMI: elastyczność, przejrzystość i miejsce na dalszy wzrost. W celu zapewnienia ciągłego podglądu wszystkich danych magazynowych firma korzysta ponadto z LFS.timesquare, inteligentnego stanowiska dyspozytorskiego EPG. W efekcie firma MISUMI zyskała trwałe, ekonomiczne i kompleksowe rozwiązanie logistyczne do obsługi dynamicznego europejskiego rynku.

Gdy decydująca jest szybkość.

Centralnym elementem oferty MISUMI jest koncepcja punktu kompleksowej obsługi: Za pośrednictwem platformy online firma oferuje konstruktorom możliwość bezpośredniego konfigurowania podzespołów online, pobierania konstrukcji w postaci modeli CAD i natychmiastowego zamawiania części. Zaliczają się do tego nie tylko produkty z produkcji własnej, które są dostarczane z Japonii, lecz również produkty innych producentów. Tą różnorodność doskonale widać w LFS.wms. W celu realizacji wysyłek jeszcze w tym samym dniu MISUMI posiada na magazynie ponad 140 000 standardowych komponentów. Indywidualne podzespoły produkowane na zamówienie (Make to Order - MTO) są dostępne od wielkości partii złożonej z 1 sztuki i w ciągu czterech dni gotowe do wysyłki. LFS.wms steruje obszarem MTO zgodnie z klasyczną zasadą cross-dockingu: Wyroby są produkowane w centrali w Azji zgodnie z zamówieniem klienta. Dzięki LFS.wms firma MISUMI zna dziś w każdej chwili status danego zamówienia - przekłada się to na znaczny wzrost efektywności oraz spadek błędów dzięki śledzeniu przebiegu realizacji zamówienia.

Dwie hale, jeden LFS.wms

Centrum logistyczne składa się z dwóch hal, jednej z systemem regałów i drugiej z automatycznym magazynem drobnych części (AKL), który aktualnie jest jeszcze w budowie. Po ukończeniu magazynu AKL, będzie on obsługiwał przede wszystkim najpopularniejsze artykuły dostarczane z magazynu z systemem regałów. „Wybierając LFS.wms znaleźliśmy nareszcie system, który bardzo mocno i trwale wspiera naszą pracę“, podkreśla Jörg Gonnermann, dyrektor generalny platformy obsługi logistycznej MISUMI. „W każdej chwili wiemy, co dzieje się w magazynie. Podwójna kontrola zamówienie stała się zbędna. To pozwala zaoszczędzić ogromną ilość czasu i sprostać wysokim wymaganiom rynku.”. Do marca 2020 roku ma nastąpić uruchomienie AKL. Od niedawana MISUMI korzysta oprócz z systemu LFS.wms także z inteligentnego stanowiska dyspozytorskiego LFS.timesquare firmy EPG, by zapewnić sobie w każdej chwili podgląd wszystkich historycznych, aktualnych i prognozowanych danych magazynowych w jednym centralnym systemie. Dalsze stopnie optymalizacji, przykładowo wprowadzenie rozwiązania do kompletacji głosowej Lydia® Voice, są już w planach.