Funkcjonalne zarządzanie stałymi danymi: podstawa dla Logistik 4.0.

Prawidłowo zebrane dane są podstawą wszelkiego planowania podczas obsługi magazynowej i logistycznej – większość przedsiębiorstw jest tego świadoma. Pomimo tego wielu logistyków nie wie co stanowi podstawę danych w ich magazynie i jak powinni podejść do niezwykle istotnego tematu zarządzania stałymi danymi. Również doradcy logistyczni EPC (Ehrhardt + Partner Consulting) trafiają co raz na przedsiębiorstwa, które prowadzą swoją logistykę bez kompletnych stałych danych artykułów – przez co przebieg procesów logistycznych kuleje często już u podstaw. Mając to na uwadze EPC przygotowała nowy white paper wskazujący proste ale bardzo efektywne strategie funkcjonalnego zarządzania stałymi danymi.

Nowy white paper EPC.

Brak czasu, to nie istotne, zbyt pracochłonne: pozornych powodów przeciwko funkcjonalnemu zarządzaniu stałymi danymi jest wiele. Ważnym jest, by wiedzieć, ile części i artykułów znajduje się na magazynie i posiadać dokładne informacje na temat aktualnego stanu zasobów. Przykładowo również do obliczania ładunków uporządkowane stałe dane stanowią podstawę. Posiadając wymagane dane można wykonać obliczenia dla ładunków i rozlokować je we właściwej kolejności oraz według ciężaru. Logistycy mają przeważnie świadomość tego, że szwankuje jakość danych i że uporządkowane stałe dane są niezwykle istotne. Często brakuje jednak nie tylko zasobów ludzkich to realizacji zadań, lecz także przejrzystości: „Większość logistyków nie wie, jak dobra czy też może jak zła jest tak naprawdę podstawa danych w ich magazynie”, podkreśla Marcel Wilhelms, dyrektor generalny EPC. „Konsekwentne zbieranie stałych danych to ważny element cyfryzacji całego łańcucha dostaw. Często niedostrzegane są również potencjały, które drzemią w funkcjonalnym zarządzaniu stałymi danymi – właśnie w kontekście Logistik 4.0, gdzie koło musi zazębić z innym, aby zapewnić ciągłość i przejrzystość przebiegu procesów.”

Nowy white paper EPC to przewodnik opracowany z myślą o logistykach, dzięki któremu zarządzanie stałymi danymi stanie się dziecinnie proste. Wychodząc od definicji pojęć przedsiębiorstwo przedstawia skutki niewystarczającego prowadzenia stałych danych i wskazuje możliwe rozwiązania. Przedstawiono również konieczność cyfrowego zbierania danych na przykład za pomocą systemu do zarządzania magazynem, by w ten sposób stworzyć podstawę dla Logistik 4.0. W oparciu o listę kontrolne przedsiębiorstwa mogą dokonać samosprawdzenia: Jak dobre jest tak naprawdę moje zarządzanie stałymi danymi? White paper można pobrać pod adresem https://www.epg.com/pl/know-how-logistyki/biala-ksiega/.