Więcej niż tylko usługi pocztowe: Poczta Luxembourg rozwija usługi logistyki kontraktowej.

Rozbudowa własnej podstawowej działalności to krok w przyszłość: Post Luxembourg jako instytucja publiczna jest wiodącym dostawcą usług pocztowych i telekomunikacyjnych w kraju. Uzupełniając swoją działalność logistyczną o usługi z zakresu logistyki kontraktowej firma tworzy sobie przestrzeń do dalszego wzrostu. Nowy kompleks logistyczny znajduje się w dawnym centrum logistycznym - za sterowanie przepływem towarów odpowiada system zarządzania magazynem LFS.wms Ehrhardt + Partner Group (EPG). W przyszłości zostanie wdrożony także system LFS.iss, międzynarodowy system spedycyjny firmy EPG pozwalający na efektywną kompleksową obsługę logistyki wysyłkowej.

Elastyczny wzrost z LFS.wms.

W czasach komunikacji cyfrowej dostawcy usług pocztowych szukają możliwości zapewnienia sobie długoterminowej pozycji na rynku. I tak na przykład Post Luxembourg wprowadzając do swojej oferty usługi z zakresu logistyki kontraktowej tworzy kolejny filar w swoim portfolio usług. „Strategia, ciągłego rozwoju naszej działalności logistycznej jest podstawą dalszego wzrostu. Projekt był dla nas o tyle bardzo trudny, że musieliśmy zacząć praktycznie od zera – bez własnych klientów lub określonych wymagań – i zaimplementować system WMS oraz stworzyć kompletny magazyn”, mówi Achim Taylor, dyrektor działu logistyki w Post Luxembourg. „Ze względu na know-how i wieloletnie doświadczenie w projektach logistycznych za strategicznego partnera obraliśmy sobie firmę EPG.” System zarządzania magazynem powinien mieć przede wszystkim dwie cechy: elastyczność i zmienność.

Lokalizacja z potencjałem

Lokalizacja Luxemburg-Findel posiada bardzo dobre połączenie z infrastrukturą drogowo-lotniczą i ma strategiczne położenie w kraju. W magazynie o aktualnej powierzchni 6000 m² oprócz logistyki kontraktowej obsługiwanej z użyciem systemu LFS odbywa się tu również kompleksowa wysyłka paczek z Azji do Europy z użyciem własnego oprogramowania - rozbudowa jest już w planach. Wolumin przesyłek urósł w ciągu roku do 50 000 paczek dziennie. Oprogramowanie odpowiada za kompleksowe zarządzanie wpływającymi towarami i wychodzącymi zamówieniami. Klientami są głównie chińskie firmy, które zdobywają europejski rynek. Specyfika: Artykuły są konsolidowane już w Chinach i przychodzą do Luksemburga w big-bagach.

„Post Luxembourg od samego początku działała bardzo samodzielnie i elastycznie z LFS.wms“, podkreśla Markus Linkenbach, Head of Customer Projects i kierownik projektu w EPG. „Nowych klientów zespół dołączył do systemu samodzielnie a wsparcie nie było właściwie potrzebne.“ Dziś przy użyciu systemu LFS.wms obsługiwanych jest łącznie dziewięciu klientów z częściowo bardzo różnymi produktami i codziennie zmieniającymi się ilościami zamówień. Równie wysokie są także wymagania względem elastyczności systemu zarządzania magazynem.

Samodzielne rozwiązanie wysyłkowe LFS.iss to jeszcze większa wydajność

Aby zoptymalizować proces wysyłki i móc działać szybciej, Post Luxembourg zdecydowała się na wprowadzenie systemu LFS.iss, oprogramowania wysyłkowego firmy EPG. Zintegrowany system wysyłkowy zaraz po przyjęciu zamówienia zajmuje się planowaniem wysyłki i przypisuje przewoźnikowi kod śledzenia. LFS.iss generuje także właściwe dla usługodawcy pokwitowanie dostawy. Pozwoli to zyskać grupie pocztowej w przyszłości na wykorzystaniu tylko jednego jedynego systemu do wszystkich zadań logistycznych. Przedsiębiorstwo planuje zastosowanie systemu LFS.iss również w prywatnej chmurze EPX (Ehrhardt + Partner Xtended). Dzięki temu przyszłość obsługi logistyki kontraktowej jest pewna.